top of page

En vanlig dag på Gläntan

 

För oss är det viktigt att alla barn får en väl avvägd balans mellan aktivitet och vila utifrån deras olika behov.  Vi skapar tydliga rutiner där samling, planerande aktiviteter, fri lek och måltider där alla delar är lika viktiga.

 

Gläntan öppnar klockan 06:30 för de som behöver äta frukost på förskolan. Vi vill att det ska vara en lugn stund där barnen kan droppa in och sätta sig vid matbordet fram till 07:15. Barnen som lämnas senare än det tas emot utomhus av oss pedagoger och ska då vara klädda för dagens väderlek.

 

Lämningarna önskar vi vara korta och tydliga för barnen då vi har erfarenhet om att det blir det allra bästa för barnen. Fram till 09:00 har barnen möjlighet att välja aktiviteter och lekar själva. Vi är då inte indelade i några grupper utan alla barn och pedagoger på plats är tillsammans. Det innebär att man ska känna sig trygg med att lämna sitt barn till vilken pedagog som helst oavsett avdelningstillhörighet.

 

Klockan 09:00 delar vi in oss i våra grupper Upptäckare, Utforskare och Äventyrare. Vi har då samlingar med respektive pedagoger och barnen förbereds för dagens aktiviteter. Sen är det dags för utflykter till olika platser utifrån dagens förutsättningar och intressen. Ibland är vi iväg på utflykt hela dagen och ibland fram till lunch. 

 

Runt 11:15 äter vi vår lunch på utflyktsplatsen, på gården eller inne i våra lokaler. Något vi arbetar mer och mer med är måltidspedagogik. Då barnen äter sina flesta måltider med förskolan sina första levnadsår anser vi att vi har ett mycket viktigt uppdrag att barnen får uppleva matstunden som positiv. Det ska vara en lugn, trevlig stund som inspirerar till att smaka på en väldoftande varierad kost men utan att känna krav.

 

Efter lunchen anser vi att alla barn behöver en lugnare stund, någon form av vila och nedvarvning. För dem yngre barnen innebär det en sovstund utomhus medan övriga ofta har en lässtund.

 

Eftermiddagen innebär blandade aktiviteter, allt från skapande till regellekar. Klockan 15:00 är alla grupper tillbaka på gården och vi är alla tillsammans igen där barnen har fri lek fram tills de hämtas för dagen. 

Om oss
Föräldrar berättar
Dokument
bottom of page